ΒΟΥΛΗ · Βιοποικιλότητα · ΓΕΩΡΓΙΑ · ΕΡΕΥΝΑ · Περιβάλλον

Σχετικά με το άρθρο 14 για τους Βοτανικούς Κήπους: Πώς να πάμε μπροστά;


Διαβάζοντας τα πρακτικά της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ [ΠΡΑΚΤΙΚΟ (Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Β.)] που συζήτησε το νομοσχέδιο σχετικά με τη σύσταση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» εντόπισα δύο σημεία, στα οποία οι ομιλητές αναφέρονται στους Βοτανικούς Κήπους. Αναφέρω το τι ειπώθηκε και από ποιον και το σχολιάζω για να μπορέσει η κοινή γνώμη να καταλάβει με πόση προχειρότητα αντιμετωπίζονται ορισμένα σοβαρά θέματα από ορισμένους πολιτικούς μας. (Οι υπογραμμίσεις δικές μου)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ, Ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ:

«… Ο βοτανικός κήπος είναι άλλο πράγμα, δεν είναι ερευνητικός φορέας. Θα πρέπει να ενταχθεί κάπου αλλού

Μέγα λάθος κυρία Αμανατίδου-Πασχαλίδου!!!

http://www.springerlink.com/content/0960-3115/20/2/ Είναι η ιστοσελίδα στην οποία θα βρείτε τα πρακτικά του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Βοτανικών Κήπων προκειμένου να αντιληφθείτε, μελετώντας τα, τι ακριβώς κάνουν οι επιστήμονες των ποικίλων ειδικοτήτων που εργάζονται στους Ευρωπαϊκούς Βοτανικούς Κήπους. Προφανώς το ίδιο κάνουν και οι άλλοι ΒΚ του κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι 10-15 Ελληνικοί Βοτανικοί Κήποι. Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) δημοσιεύουν συνεχώς την τελευταία δεκαετία τα αποτελέσματα των ερευνών τους σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Κάνουν και εφαρμοσμένη έρευνα προκειμένου να αξιοποιήσουν τα Ελληνικά αυτοφυή και να διαδώσουν την καλλιέργειά τους από τους Έλληνες αγρότες. Αρκετά δεν νομίζετε ότι μαζεύαμε τη ρίγανη από τα βουνά, πολλές φορές μάλιστα ξεριζώνοντάς την; Είναι καιρός πια όλα αυτά τα φυτά να τα καλλιεργούμε στους αγρούς. Α, παρεμπιπτόντως, το επόμενο συνέδριο (η EUROGARD VI) γίνεται στην Ελλάδα, στη Χίο, φέτος το Μάιο. Μαντέψτε ποιος θα προεδρεύει… Η Δρ. Μαλούπα Ελένη, η οποία δημιούργησε το ΒΒΚΚ, είναι επιστήμων διεθνούς κύρους και παλεύει μόνη της (εννοώ χωρίς εσάς, σχεδόν όλους τους πολιτικούς όλων των παρατάξεων) να μικρύνει την απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από την Ευρώπη σε αυτό το θέμα (πριν 10 χρόνια η απόσταση αυτή ήταν μόνον 400 χρόνια!!!)

Σας θέλω, λοιπόν, ειδικά εσάς, λιγότερο πρόχειρη στις επιτροπές που συμμετέχετε.

Από τα ίδια πρακτικά:

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ, Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε.:

«…Από την άλλη, όμως, βλέπουμε να έχετε ειδικό άρθρο, το άρθρο 14 για τους Βοτανικούς Κήπους και μάλιστα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που σημαίνει ότι ίσως και αύριο να βάλουν εισιτήριο να τους επισκεφτεί κανείς. Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους αλλά οι βοτανικοί κήποι αφορούν τα αυτοφυή ενώ εδώ μας ενδιαφέρει η Γενετική Τράπεζα όχι μόνο του αμπελιού αλλά και των άλλων καλλιεργούμενων φυτών

Αγαπητέ κύριε,

Κάθε Βοτανικός Κήπος είναι ζωντανό μουσείο. Ξέρετε πολλά μουσεία στα οποία η είσοδος είναι δωρεάν;

Από την άλλη πάλι, ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα Βοτανικοί Κήποι που δεν ανήκουν στο Κράτος. Το γνωρίζετε;

Τέλος, όλα τα φυτά που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο (οι ποικιλίες) έχουν τις μανάδες τους που είναι άγρια (αυτοφυή) φυτά. Και συνεχώς ο άνθρωπος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εξημερώνει αυτά τα άγρια φυτά. Αυτό είναι έργο και των Βοτανικών Κήπων. Υπάρχει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ο κλάδος των «New crops” και των “Plant genetic resources” που αναφέρονται ακριβώς σε αυτό. Αν τα Υπουργεία κάνουν το ένα «πάσα» στο άλλο για το ποιανού είναι η αρμοδιότητα αυτής της προσοδοφόρας εργασίας χάνουμε και, δυστυχώς, χάνουμε πολλά. Η καινοτομία βρίσκεται ακριβώς στο σύνορο, στις χαραμάδες, εκεί που χρειάζεται συνέργεια, πρόβλεψη, δημιουργική συναντίληψη. Φανταστείτε, λοιπόν, το ΥΠΕΚΑ να λέει «εμάς μας ενδιαφέρουν τα άγρια, να τα διατηρούμε εκεί που αυτοφύονται» και το Αγροτικής Ανάπτυξης να λέει «εμάς μας ενδιαφέρουν τα καλλιεργούμενα, αυτά που καλλιεργούσαν οι παππούδες μας». Ε, τότε δεν θα υπάρξει τίποτε νέο, θα παρακολουθούμε και θα χρησιμοποιούμε τα εισαγόμενα. Γνωρίζετε, λοιπόν, ότι ο ΒΒΚΚ έχει στην τράπεζά του 1.500 από τα 6.000 άγρια Ελληνικά φυτά και διαθέτει το Know How της αναπαραγωγής και καλλιέργειας 300, μεταξύ των οποίων πολλά με αρωματική ή φαρμακευτική ή ανθοκομική αξία και χρήση κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα; Πρόκειται για τεράστιο εθνικό πλούτο που με τα μυαλά που κουβαλάτε παραμένει στα αζήτητα αρκετά χρόνια τώρα.

Σοβαρευτείτε παρακαλώ και δείτε το θέμα στο βάθος που απαιτούμε όλοι εμείς που ενδιαφερόμαστε για τη Διατήρηση και αξιοποίηση της Ελληνικής Βιοποικιλότητας και της αειφορικής εκμετάλλευσής της, το μόνο ίσως αγαθό που μπορούμε ακόμη να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα των νέων μας που σωρεύονται στην ανεργία κατά εκατοντάδες χιλιάδες και των γεωργών που ψάχνουν νέες διεξόδους.

Με πολύ θυμό για την τόση άγνοιά σας

Δρ. Οικονόμου Ανδρέας

Μαθηματικός Ψυχολόγος

Μέλος του ΔΣ των Φίλων  της Βαλκανικής Χλωρίδας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s