Έγγραφο · ΒΟΥΛΗ · Βιοποικιλότητα · ΓΕΩΡΓΙΑ

Ανάπτυξη της καλλιέργειας φαρμακευτικών αρωματικών φυτών.


(ΠΑΝΤΑ) ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ανάπτυξη της καλλιέργειας φαρμακευτικών αρωματικών φυτών

Η Ελλάδα, λόγω γεωμορφολογικής και κλιματικής ιδιαιτερότητας, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλότητα στη χλωρίδα της.
Τα ελληνικά είδη φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 6.500, από τα οποία τα 1.700 περίπου είναι ενδημικά,
τη στιγμή που η Γερμανία με υπερτριπλάσια έκταση από αυτήν της χώρας μας έχει 2.700 είδη από τα οποία μόλις 6
είναι ενδημικά. Δυστυχώς όμως, αυτή η εκπληκτική βιοποικιλότητα και οι ιδανικές εδαφολογικές και κλιματικές
συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας μέσω
ειδικών καλλιεργειών όπως αυτής των φαρμακευτικών αρωματικών φυτών, παραμένει ανεκμετάλλευτη. Εξαιρετικό
αλλά ελάχιστο είναι το παράδειγμα εξαγωγικών εταιρειών μας – όπως οι «Κορρές» και «Apivita» - με προϊόντα
που βασίζονται σε αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα αρωματικών φυτών.

Παρά το γεγονός ότι η καλλιέργεια φαρμακευτικών αρωματικών φυτών έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να θεωρείται «νέα μορφή» και να επικρατεί μεγάλη άγνοια σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει, καθώς τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ορατά τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας και μπορεί να αξιοποιήσει  πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών ή μειονεκτικών περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.     Ποια είναι η ερευνητική δραστηριότητα που έχει προωθήσει το Υπουργείο για τη χαρτογράφηση των ενδημικών φυτών
και την καταγραφή των καλλιεργητικών συνθηκών των φαρμακευτικών αρωματικών φυτών και πώς έχουν αξιοποιηθεί τα αποτελέσματά
τους;
2.     Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να προωθηθεί και να ενισχυθεί η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών,
η τυποποίηση υψηλής ποιότητας, η διευκόλυνση των επιχειρήσεων και η οργανωμένη προβολή τους;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   12-09-2011

Χρύσα Αράπογλου

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προχωρούμε στην προτελευταία για σήμερα επίκαιρη ερώτηση από δυο εξαιρετικούς συναδέλφους, δυο σοβαρούς πολιτικούς και υπέροχους ανθρώπους και φίλους. Θέλω, κύριοι συνάδελφοι, να δω τη μονομαχία σας ως ηρωικοί Μακεδόνες!

Θα συζητηθεί, λοιπόν, η με αριθμό 1275/19.9.2011 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Χρύσας Αράπογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –εν προκειμένω τον κ. Ιωάννη Δριβελέγκα- σχετικά με την ανάπτυξη της καλλιέργειας φαρμακευτικών αρωματικών φυτών.

Ορίστε, κυρία Πρόεδρε, έχετε το λόγο για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΧΡΥΣΗ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Αγαπητέ Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια, αλλά βέβαια οι φιλίες θα πρέπει να παραμερίζονται, όταν πρόκειται για ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, όχι ως προς το πρόσωπο των Υπουργών –γιατί άκουγα και πριν τον κ. Κουτσούκο να μιλά- αλλά ως προς το Υπουργείο που ο καθένας υπηρετεί και σ’ αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί.

Μπαίνω αμέσως στο θέμα. Σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή, εποχή κρίσης, όπου η μετρολογία και η δοσολογία έχουν γίνει ο απόλυτος δημόσιος λόγος, ουδείς κάθεται να δει και να μετρήσει ποια είναι αυτά τα περιβόητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. «Ένα πουκάμισο αδειανό», μια συζήτηση χωρίς περιεχόμενο! Ποια είναι, λοιπόν, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας; Γιατί εκτός από την επανάσταση του αυτονόητου, πρέπει να μπούμε και στην πολιτική του συγκεκριμένου.

Σήμερα, λοιπόν, ρωτώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εκπροσωπεί ο κ. Γιάννης Δριβελέγκας, τι ακριβώς μέτρα παίρνει σε σχέση με την ανάπτυξη της καλλιέργειας και την ενημέρωση των αγροτών για τις καλλιέργειες, την τυποποίηση, τη συσκευασία, την υψηλή τυποποίηση, τη διανομή, την εμπορία, την εκχύλιση των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, τα οποία αποτελούν ένα θησαυρό για την πατρίδα μας.

Δεν είναι μόνο αυτά που γνωρίζουμε η ρίγανη, το θυμάρι, η μέντα, το μελισσόχορτο, το δίκταμο, ο σιδερίτης, το φασκόμηλο, η αχιλλέα. Είναι φυτά των οποίων τα εκχυλίσματα, τα αιθέρια έλαιά τους, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, από την κοσμετολογία και εν πάση περιπτώσει έχουν μπει και στο ευ ζην της σύγχρονης ζωής.

Βλέπουμε ή ακούμε μέχρι σήμερα να επιδοτούνται ή να ενισχύονται το τσάι Κεϋλάνης, αλλά όχι τα ενδημικά αρωματικά φυτά, όπως επίσης να υπάρχει μια πλήρης άγνοια και παραγνώριση από πλευράς Υπουργείου, κύριε Υπουργέ, για τα ενδημικά είδη της χώρας μας.

Είχα την τύχη να μελετήσω τα αυτοφυή είδη της τουλίπας. Κανείς δεν γνωρίζει ότι τα περισσότερα από τα αυτοφυή είδη τουλίπας φύονται στη Χίο, είναι ενδημικά φυτά της Χίου και ότι η Χίος ήταν εξαγωγέας τουλίπας τη δεκαετία του ’40 και του ’50.

Ουδείς γνωρίζει τα ανωτέρω παρά μόνο εξαιρετικοί άνθρωποι, με τις επιμέρους προσπάθειές τους, είτε σε συνεταιρισμούς είτε σε επιχειρήσεις, όπως του Κορρέ και της Apivita –που τους αναφέρω και στην ερώτηση- ή του συνεταιρισμού των Χιωτών ή του Κρόκου. Είναι παραδείγματα επιχειρήσεων που με πάρα πολύ μεγάλο κόπο, χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς ενισχύσεις, χωρίς την κατ’ ουσία ένταξή τους στους εκεί αναπτυξιακούς –που εντάσσονται όλες οι λεγόμενες κλασικές βιομηχανίες- σήμερα βγάζουν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη. Όμως, αυτό δεν αρκεί.

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι η εξής: Ποιες είναι οι ενέργειες που γίνονται για την ενημέρωση των αγροτών για την ένταξη σε σχέδιο βελτίωσης, ποια φυτά μπαίνουν ή έχουν μπει μέχρι σήμερα, τι δυνατότητες υπάρχουν σε νέους ή μεγαλύτερους αγρότες και όχι μόνο για συσκευαστήρια, παρασκευαστήρια και διανομή των φυτών αυτών είτε στην αποξηραμένη τους μορφή είτε από τα εκχυλίσματά τους που, όπως είπαμε, έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση;

Σας ευχαριστώ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Αράπογλου.

Ο Υπουργός κ. Δριβελέγκας έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω να ευχαριστήσω την αγαπητή συνάδελφο, την κυρία Αράπογλου, για το ότι καταθέτει μια ερώτηση, η οποία έχει ως σκοπό την ανάπτυξη όχι μόνο της συγκεκριμένης καλλιέργειας, αλλά γενικότερα της ελληνικής γεωργίας και της διεξόδου που θέλουμε να δώσουμε στον αγροτικό κόσμο, ώστε να έχει μια παραγωγική και προσοδοφόρα καλλιέργεια.

Το αναφέρω αυτό, διότι μέχρι τώρα, τους λίγους μήνες που έχω στο Υπουργείο, όλες οι ερωτήσεις των συναδέλφων κατατείνουν στο να εγκαλούν το Υπουργείο για το τι έχει γίνει με διάφορες ενέργειες σχετικά με αποζημιώσεις κ.λπ.

Έτσι, λοιπόν, ειλικρινά χαίρομαι που η κυρία συνάδελφος μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με μια προσπάθεια που ήδη έχουμε ξεκινήσει, διότι είναι γεγονός ότι σε αυτό τον κλάδο, όπου έχουμε ένα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, δεν είχε γίνει τίποτα –το τονίζω, τίποτα!- και ό,τι έχουν επιτύχει οι τρεις αυτές εταιρείες –η Anthiria, η Apivita, ο Κορρές- και οι άλλες μικρότερες, το έχουν κάνει μόνοι τους.

(GK)

Θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο. Πέρα από αυτό, όμως, υπάρχουν και αντικίνητρα, όχι μόνο δηλαδή δεν τους ενίσχυε η πολιτεία, αλλά ίσα-ίσα τους έβαζε εμπόδια για να μην αναπτυχθούν. Αναφέρατε κάποια εμπόδια.

Πρώτον, δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ αντίθετα πολύ σωστά είπατε ότι εισαγόμενα αρωματικά φυτά μπορούσαν να μπουν.

Θα σας πω τώρα το τραγικό της ιστορίας. Είναι δίπλα μου εδώ ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Οικονόμου, ο οποίος ειλικρινά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο μόνο στο ελληνικό δημόσιο μπορούσε να υπάρξει, πρόβλημα δηλαδή εντελώς παρανοϊκό. Τι δηλαδή; Τα δικά μας αιθέρια έλαια οι εταιρείες για να τα επεξεργαστούν χρειάζονται αλκοόλ και εδώ το αλκοόλ κοστίζει 39 ευρώ. Έπαιρναν, λοιπόν, τα αιθέρια έλαια, κύριε Πρόεδρε, τα πήγαιναν στη Γερμανία και στην Ελβετία όπου κοστίζει το αλκοόλ 1 ευρώ, τα έφερναν πίσω στην Ελλάδα, τα επεξεργάζονταν και τα εξήγαγαν. Αυτά έκανε το ελληνικό δημόσιο και δεν είχε ασχοληθεί κανείς.

Επαναλαμβάνω ότι είναι προς τιμήν του Αναπληρωτή Υπουργού το ότι έχουμε κάνει μια πολύ καλή συνεργασία και εντός των ημερών, όπως με διαβεβαίωσε, θα λυθεί το πρόβλημα με πάρα πολύ απλό τρόπο. Όχι μόνο θα λυθεί, αλλά θα λυθεί και χωρίς καμία ζημία για το ελληνικό δημόσιο. Μόνο αυτό το μέτρο θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές.

Δεύτερον, προχθές, στις 20 Σεπτεμβρίου, εντάξαμε στο Μέτρο 123 προγράμματα ανάπτυξης των αρωματικών φυτών. Από 7 μέχρι 28 Οκτωβρίου θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις. Ήταν έξω.

ΧΡΥΣΗ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Γιατί ήταν έξω;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έχουμε τώρα το εξής. Έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Χρυσοχοΐδη να ενταχθούν και στον αναπτυξιακό νόμο τα προϊόντα δεύτερης μεταποίησης.

Έτσι, λοιπόν, δύο βασικά αιτήματα που θα δώσουν ώθηση και ανάπτυξη στον κλάδο έχουν λυθεί. Έχει λυθεί το ένα και άμεσα λύνεται και το δεύτερο. Θέλω εδώ να σας πω ότι οι έστω και λίγοι ασχολούμενοι δεν το πίστευαν. Μου έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ένα πράγμα, το οποίο δεν γινόταν για χρόνια.

Με διαβεβαίωσαν –είχαν συνέδριο στη Γερμανία προχθές, γιατί υπάρχει Πανευρωπαϊκός Όμιλος Αρωματικών Φυτών και επειδή όπως πολύ σωστά είπατε ότι τα δικά μας ενδημικά προϊόντα είναι πολύ καλής ποιότητας, υπάρχει πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων- ότι άμεσα θα γίνουν τουλάχιστον πενήντα επενδύσεις. Για να καταλάβετε, δηλαδή, πώς με κάποιες αποφάσεις εμείς ή με την αδράνειά μας δεν δίναμε τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτής της χώρας.

Θα σας πω και άλλα στη δευτερολογία μου, γιατί δεν φτάνουν μόνο αυτά τα μέτρα. Πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα στον κόσμο και να το μάθει και να ξέρει πώς θα καλλιεργεί και τι να καλλιεργεί. Έχουμε μια συντονισμένη δράση σε εξέλιξη. Ευελπιστώ ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει όλο το πλαίσιο.

Άλλωστε, επειδή γνωριζόμαστε χρόνια και ξέρω και τις δικές σας προσπάθειες και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον –μάλιστα θα ήθελα να πληροφορήσω το Σώμα ότι και η ίδια η κ. Αράπογλου καλλιεργεί αρωματικά φυτά και μου έφερε και στο γραφείο μου- θα έχουμε ολοκληρώσει αυτήν τη διαδικασία στο τέλος Οκτωβρίου, έτσι ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να μάθει τι είναι αυτά τα αρωματικά φυτά, ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τι εισόδημα αποδίδουν. Τα υπόλοιπα –για να μην καταχρώμαι το χρόνο- θα τα πω στη δευτερολογία μου.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η κ. Χρύσα Αράπογλου, Βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, έχει το λόγο.

ΧΡΥΣΗ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Θέλω να ευχαριστήσω για την απάντηση τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Δριβελέγκα. Βέβαια, γνωρίζω τις προσπάθειες που τελευταία γίνονται, για τις οποίες θεωρώ πως πρέπει να δοθούν τα δημόσια συγχαρητήρια, αλλά ο σημαντικότερος λόγος που καταθέτω αυτήν την ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι όλα στη χώρα μας είναι ανάποδα. Λέμε, λέμε, λέμε, αλλά ουδείς μιλάει για τα ιαματικά, μία τεράστια εθνική πρόσοδο που θα μπορούσαμε να έχουμε. Έχουμε εξαιρετικά αποθέματα, έχουμε πηγές από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, βρισκόμαστε στην εποχή των spa, είμαστε αυτοί που έχουμε τα «Ασκληπιεία», δηλαδή τα πρώτα spa. Δεν εκμεταλλευόμαστε τίποτα, δεν αξιοποιούμε τίποτα. Έχουμε τη θάλασσα. Έχουμε μία θάλασσα, ένα Αιγαίο, στο οποίο δεν υπάρχουν τουριστικές μαρίνες.

Έχουμε ενδημικά φυτά, γιατί έτσι είναι η γεωμορφολογία του εδάφους. Δίνω ένα στοιχείο για το οποίο κρατώ και μία επιστημονική επιφύλαξη, ότι τα ελληνικά είδη φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα εξίμισι χιλιάδες, από τα οποία χίλια επτακόσια είναι ενδημικά, όταν στη Γερμανία με υπερδιπλάσια έκταση έχουμε δύο χιλιάδες επτακόσια είδη, από τα οποία έξι είναι ενδημικά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για την καταγραφή του γενετικού υλικού;

Μπαίνω στον πειρασμό να σας πω ότι εδώ έρχεστε και διαλύετε και το ΕΘΙΑΓΕ, τον μόνο οργανισμό που κάνει καταγραφή και είναι ερευνητικό ινστιτούτο. Αντί να μπει στον ενιαίο χώρο της έρευνας, έρχεστε και τον ανακατεύετε με τον ΕΛΟΓΑΚ, με τον ΔΗΜΗΤΡΑ, με τους τέσσερις οργανισμούς.

Έχουμε, λοιπόν, μία υστέρηση ακριβώς σε αυτό που θέλουμε να προβάλλουμε, στο αυτονόητο. Αυτά όλα είναι πάρα πολύ σημαντικά για το άλλο μεγάλο κλισέ, το τελευταίο, την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Μα, ποια αλλαγή; Αν δεν στηρίξουμε αυτά τα ελάχιστα, δεν θα έχουμε καμία αλλαγή.

Εγώ, λοιπόν, θέλω να σας συγχαρώ για αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνετε, με κορωνίδα αυτή την απλή, όπως λέτε. Και είναι προς έλεγχο όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γιατί; Γιατί για αυτές τις δύο απλές υπογραφές ταλαιπωρούνται εξαγωγικές εταιρείες οι οποίες προβάλλουν την ίδια η Ελλάδα. Για δύο υπογραφές! Για κάποιο λόγο δεν είχε γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο, από τις υπηρεσίες, από την πολιτική ηγεσία.

Ήθελα, όμως, να τονίσω, κύριε Υπουργέ, ότι σε τέτοιες καινούριες δράσεις ανάπτυξης για τη χώρα –που θα έπρεπε να είναι κλασικές και όχι καινούριες- πρέπει να υπάρχουν καθετοποιημένα αναπτυξιακά σχέδια. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να ενισχύει το ένα κομμάτι. Αν δεν ενισχύσει το Υπουργείο Ανάπτυξης το άλλο κομμάτι, αν δεν έχουμε δηλαδή μία καθετοποίηση, το πολύ-πολύ να έχουμε μία περιορισμένου εύρους συμβολαιακή γεωργία, η οποία ήδη γίνεται –ιδίως με γεωργούς της Βόρειας Ελλάδας και πάντα σε συνεργασία με τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις- αλλά το μεγάλο ζήτημα και το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη και για την απάντηση στην κρίση που περνάμε είναι πώς θα αρθρώσουμε συνολικά, καθετοποιημένα αναπτυξιακά σχέδια, τα οποία θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε με τα λεγόμενα οικονομικά αναπτυξιακά εργαλεία.

Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για τα αρωματικά φυτά και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ να διασπαθίζονται σε επιμέρους δράσεις της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο κατέθεσα την ερώτηση. Ελπίζω να υπάρχουν αποτελέσματα από πλευράς Υπουργείου και διυπουργικής συνεργασίας το επόμενο διάστημα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Δριβελέγκας έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητή κυρία συνάδελφε, καλά τα πήγαμε στην πρωτολογία, στη δευτερολογία λίγο τα χαλάμε, με την έννοια ότι έχετε παρασυρθεί και εσείς από τη φημολογία περί διάλυσης των οργανισμών. Ίσα-ίσα κάνουμε αυτό το οποίο θέλετε εσείς με την ερώτηση. Τι δηλαδή;

Πρώτον, σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι οργανισμοί που συγχωνεύονται θα κάνουν τη δουλειά που έκαναν. Άρα, θα έχουν το αντικείμενό τους. Ποιο ήταν, όμως, το πρόβλημα που λύνουμε με την ενοποίηση των οργανισμών; Ότι κάθε οργανισμός έκανε τη δουλειά του, την έρευνά του και την είχε μόνο για τον εαυτό του. Ιδιαίτερα δε κάποιοι επιστήμονες έκαναν πολύ καλή, εξαιρετική δουλειά, όπως έχει κάνει το ΕΘΙΑΓΕ, ιδιαίτερα για τα αρωματικά φυτά, αλλά αυτά δεν χρησιμοποιούνταν πουθενά, δεν τα μάθαινε κανείς, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται μόνο για τον εαυτό τους, για να έχουν δηλαδή κάποιες παραπάνω επιστημονικές εργασίες, για να τις χρησιμοποιούν αλλού.

Άρα, τι κάνουμε τώρα με την ενοποίηση; Και το αναφέρω για να το ξέρετε και εσείς, να το ξέρουν και όλοι οι συνάδελφοι, αλλά κυρίως να το ξέρουν οι εργαζόμενοι. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί έχουν ιδρυθεί για την εξυπηρετήσει του αγρότη. Το ΕΘΙΑΓΕ κάνει την έρευνα, ο ΟΠΕΓΕΠ παίρνει την έρευνα και πιστοποιεί και κατόπιν τα παίρνει η «ΔΗΜΗΤΡΑ» για να τα δώσει στους αγρότες.

Το ένα διοικητικό συμβούλιο, λοιπόν, θα έχει ακριβώς αυτή την αποστολή. Αυτό θέλω να σας το διαβεβαιώσω.

Αυτό θα κάνουμε και αυτό έχουμε προγραμματίσει.

Ιδιαίτερα το ΕΘΙΑΓΕ στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη καταγεγραμμένα τουλάχιστον εκατόν πενήντα ενδημικά αρωματικά φυτά. Και τώρα καταγράφουμε τα είκοσι πρώτα, αυτά που θα είναι προσοδοφόρα και θα τα δώσουμε στους αγρότες. Γι’ αυτό και προγραμματίζουμε μέσα στον Οκτώβριο ένα συνέδριο εδώ στην Ελλάδα, όπου θα καλέσουμε και τον Πρόεδρο των αρωματικών φυτών της Ευρώπης και τους παραγωγούς και τις εταιρείες. Θα υπάρξει μία, ας το πούμε, ένωση ανθρώπων που ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά.

Επίσης, τη συμβολαιακή γεωργία, που αναφέρατε, την ψηφίσαμε πριν από λίγες μέρες στο νόμο περί συνεταιρισμών.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να μ’ αφήσετε ακόμη ένα λεπτό, γιατί θεωρώ ότι τέτοιες ερωτήσεις προάγουν την ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να ασχολούμαστε και με τέτοια θέματα σ’ αυτή τη χώρα.

Υπάρχουν ήδη τα συνδυασμένα μέτρα. Είμαστε σε επαφή και έχουμε την αποδοχή του Υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη, ώστε να βάλουμε ειδικό πρόγραμμα  και να μπουν οι αγροτικές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο. Μέσα σ’ αυτά θα μπει και η δεύτερη μεταποίηση –το διαβεβαιώνω κατηγορηματικά- των αρωματικών φυτών.

Για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα τις περιβάλλουμε με αγάπη ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η χώρα. Αυτή την περίοδο της κρίσης, ο μόνος τομέας…

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Κύριε Υπουργέ…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας ακούσω, κυρία Μερεντίτη. Ξέρω ότι έχετε αναλόγου είδους ενδιαφέροντα. Με χαρά θα ακούσω και τη δική σας ερώτηση σε άλλη συνεδρίαση.

Θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα να ασχοληθούμε με τη γεωργία και η πολιτεία και οι πολίτες, για να δώσουμε δυνατότητα, όχι μόνο διεξόδου από την κρίση, αλλά και προοπτικής σ’ αυτή τη χώρα. Είναι η κατάλληλη στιγμή. Το έχει αντιληφθεί ο κόσμος. Επιστρέφουν οι νέοι στο χωριό, στην περιφέρεια. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Πρέπει όμως να κάνουμε συνδυασμένες, ολοκληρωμένες και περισσότερες προσπάθειες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχετε απόλυτο δίκιο. Λόγω του αντικειμένου, ως γιατρός και επειδή έχω ασχοληθεί και επειδή δεν είστε του είδους αρωματικών φυτών και όλων αυτών που γνωρίζει πολύ καλά η κ. Αράπογλου, να συμπληρώσω ότι έχουμε τη μεγαλύτερη χλωρίδα αυτών των φυτών στον κόσμο και τη πιο δυναμική σε ποιότητα. Στην πρωτοβουλία σας αυτή, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση της κ. Αράπογλου, νομίζω ότι πρέπει να μπουν αυτά που σας πρότεινε, τα κάθετα επιχειρησιακά προγράμματα. Έγινε αναφορά πολύ σοφά σ’ αυτόν τον πλούτο, στα spa, στις ιαματικές πηγές, που πάλι έχουμε τις περισσότερες από την Ευρώπη όλη και μένουν αναξιοποίητες. Είναι ο πλούτος που θα μας βγάλει από αυτή τη μικρή ή μεγάλη κόλαση που διάγουμε.

Κυρία Αράπογλου, σας ευχαριστούμε πολύ και για την υποστήριξη που κάνατε στο αντικείμενο και επειδή…

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Κύριε Υπουργέ, στήστε έναν μηχανισμό στο Υπουργείο για υποστήριξη και καθοδήγηση όλων αυτών των νέων και όχι μόνο, που θα τολμήσουν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Παρακαλώ. Τέλος το είδος αυτής της συζήτησης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s