ΒΒΚΚ · Βιοποικιλότητα · Βοτανικός Κήπος · ΕΘΙΑΓΕ

Τι προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τους Βοτανικούς Κήπους.


Δημόσια διαβούλευση για τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ.Α.Α.Τ. με τίτλο «Σύσταση Οργανισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΗΤΡΑ», συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις

Ενδιαφερθείτε!

Άρθρο 14 Βοτανικοί Κήποι

  1. Για τη διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της ελληνικής χλωρίδας σε συγκεκριμένες φυτογεωγραφικές περιοχές στην χώρα είναι δυνατή η ίδρυση και λειτουργία βοτανικών κήπων με πρωτοβουλία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. Οι λεπτομέρειες για την ίδρυση και λειτουργία των βοτανικών κήπων, την οργάνωση και χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, τις δυνατότητες ένταξής τους σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικών επιχορηγήσεων καθώς και για τις διαδικασίες στελέχωσής τους με επιστημονικό, τεχνικό και εργατικό προσωπικό ρυθμίζονται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών.
  2. Ο Οργανισμός μπορεί να ιδρύει και να λειτουργεί βοτανικούς κήπους για τις ανάγκες του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του έργου καθώς και να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία σε άλλους φορείς, οι οποίοι λειτουργούν βοτανικούς κήπους, με την υπογραφή συμβάσεων εκτέλεσης έργου.

Άρθρο 29 Μεταβατικές Διατάξεις

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, ο οποίος λειτουργούσε στο πλαίσιο του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., μεταφέρεται στον Οργανισμό και η οργάνωση και λειτουργία του διέπεται από όσα ορίζονται στο άρθρο 14 του παρόντος νόμου.

——————————————————————————————————————————

Σχόλιο

Με το παρόν νομοσχέδιο ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων παραμένει μεν περιουσία του νέου Οργανισμού, αλλά μένει πάλι ξεκρέμαστος. Πρέπει, μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου, να υπάρξει πολιτική βούληση και τρία υπουργεία να συμφωνήσουν για την αναγκαιότητα ύπαρξής του. Ζήσε Μάη μου … δηλαδή, γιατί τέτοια πολιτική βούληση δεν υπήρξε τα τελευταία 10 χρόνια, παρά τις υποχρεώσεις της χώρας μας να τον λειτουργεί και να τον αναπτύσσει με βάση τη χρηματοδότηση που πήρε από το INTERREG II και παρά την αναγκαιότητα για εφαρμοσμένη έρευνα που θα άλλαζε την αγροτική πολιτική στη χώρα μας και θα βοηθούσε στην πράσινη ανάπτυξη και οικονομία της Ελλάδας.

Πρόταση:

Στη εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου να αναφερθεί ρητά ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύεται να ρυθμίσει άμεσα, βάσει του άρθρου 14  του νομοσχεδίου, με Προεδρικό Διάταγμα την ίδρυση του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αυτή η πρόταση να είναι έτοιμη, και να συμφωνούν τα αρμόδια υπουργεία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου και να υπογραφεί αμέσως από τον Πρόεδρο. Είμαστε ήδη  400 χρόνια πίσω στο θέμα της Διατήρησης της Φυτικής Βιοποικιλότητας σε Βοτανικούς Κήπους…  Πόσο μπορούμε άραγε να αργήσουμε ακόμη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s