Βιοποικιλότητα · Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Υπέροχη ελληνική χλωρίδα


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

Ο Αγγλος καθηγητής Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης John Sibthorp (1758-1796) μαζί με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Ferdinand Bauer (1760-1828) περιηγήθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα την προεπαναστατική Ελλάδα.

Φυλλοβόλος θάμνος με εξάπλωση στη Μεσόγειο
Φυλλοβόλος θάμνος με εξάπλωση στη Μεσόγειο Το αποτέλεσμα ήταν η συλλογή φυτών που ο Αγγλος βοτανολόγος γνώριζε από το έργο του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη και οι εξαίρετες υδατογραφίες 966 φυτών. Το εγχείρημα συγκεντρώθηκε σε ένα δεκάτομο έργο (1806-1840) σε 25 μοναδικά αντίτυπα.

Το βιβλίο του Stephen Harris, Oxford University Herbaria Druce Curator and Lecturer, που μετέφρασε και επιμελήθηκε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Σοφία Ριζοπούλου, περιγράφει τις περιπέτειες που οδήγησαν στη δημιουργία της περίφημης Flora Graeca Sibthorpiana.

Ο John Sibthorp πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 37 ετών, χωρίς να προλάβει να δει τη Flora Graeca. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, όλα τα υπάρχοντά του (η συλλογή, η βιβλιοθήκη και μεγάλη ακίνητη περιουσία του) τα κληρονόμησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπό την προϋπόθεση να δημοσιοποιηθεί η συλλογή του με τα φυτικά δείγματα από την Ανατολική Μεσόγειο με δύο εκδόσεις: 1) Flora Graeca με έγχρωμη εικονογράφηση των φυτών και 2) Prodromus Florae Graecae με τα ονόματα των φυτών χωρίς εικονογράφηση. Η πανάκριβη, έκδοση Flora Graeca (1806-1840) κυκλοφόρησε σε πολύ λίγα αντίτυπα· ένα από αυτά, της 2ης έκδοσης του 19ου αιώνα, κοσμεί την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Ολα τα πρωτότυπα -έγγραφα, σκίτσα, οι υδατογραφίες του Ferdinand Bauer, σημειώσεις, η φυτοθήκη και το ημερολόγιο του Sibthorp- φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη του Plant Sciences του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε αίθουσα με θερμοκρασία (19°C), όπου το κοινό δεν έχει πρόσβαση. Από τις υδατογραφίες του Ferdinand Bauer, φιλοτεχνήθηκαν χαλκόγραφες, επιχρωματισμένες γκραβούρες των φυτών που αποτελούν την έκδοση που παρουσιάζει ο «Δίαυλος», τηλ. 210-3631169. *

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s