Βιοποικιλότητα · ΓΕΩΡΓΙΑ

Τα βότανα κάνουν καλό και στην… τσέπη μας


Από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη»

31/07/2010

Οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Η ελληνική χλωρίδα είναι πλουσιότερη σε είδη που εμφανίζονται ως αυτοφυή, μερικά εκ των οποίων θεωρούνται από τα πλέον εξαιρετικά μπαχαρικά, βότανα και αρωματικά φυτά στον κόσμο, όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, η μέντα και πολλά άλλα. Επειδή η συλλογή των αυτοφυών παρουσιάζει πολλά προβλήματα, τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα, αποτελώντας μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική καλλιέργεια με μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες. Κάποιες από τις προσπάθειες για οργανωμένη παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία αρωματικών φυτών κατέληξαν σε αποτυχία όχι επειδή η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος δεν ήταν άριστη, αλλά γιατί δεν υπήρχε γενικότερη επιχειρηματική στρατηγική.

«Παρ’ όλα αυτά», μας είπε η τακτική ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ κ. Ελένη Μαλούπα, «υπάρχει ακόμα επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες και αγρότες, που θεωρούν ότι αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να τους δώσουν ένα ικανό συμπληρωματικό εισόδημα». Όσοι όμως θέλουν να ξεκινήσουν καινούργιες προσπάθειες στον τομέα αυτό, θα πρέπει να οργανωθούν.

«Η αναπαραγωγή και καλλιέργεια αυτών των ειδών θα πρέπει να γίνονται με πιστοποιημένα πρωτόκολλα καλλιέργειας», τονίζει η κ. Μαλούπα. Επειδή ο τομέας της έρευνας είναι σημαντικός στην πρόοδο αυτών των επενδύσεων και επειδή η έρευνα μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Παιδείας, αναμένεται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να χρηματοδοτηθούν προγράμματα που θα συνδέουν την επιχειρηματικότητα με τα πιλοτικά προγράμματα της εφαρμοσμένης πλέον έρευνας, που εκτελούσαν τα ινστιτούτα και οι σταθμοί του ΕΘΙΑΓΕ.

«Η Πολιτεία οφείλει να χαράξει εθνική στρατηγική προκειμένου να εφαρμοστούν σε επιχειρηματικό επίπεδο καλλιέργειες ρίγανης, φασκόμηλου, τσαγιού του βουνού, κάπαρης και άλλων παρόμοιων ειδών», προτείνει η κ. Ελένη Μαλούπα.

«Σίγουρα υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών και στην Κρήτη. Αν υπάρχουν κανόνες που θα αποτρέπουν τους μεταποιητές από το να εκμεταλλεύονται τον αγρότη, και αν οι παραγωγοί οργανωθούν από την αρχή σωστά και ασχοληθούν με την εμπορία και τη διακίνηση του προϊόντος τους, τότε μόνο θα έχουν ελπίδες εξασφάλισης ενός δευτερεύοντος αλλά αξιόλογου εισοδήματος», υποστηρίζει ο κ. Στάθης Κορνάρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λασιθίου.

Ρίγανη

Στο Καβούσι της Ιεράπετρας, ένας από τους ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη των αρωματικών φυτών της Κρήτης είναι ο κ. Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης.

«Οι προσπάθειές μου έχουν επικεντρωθεί στην αναπαραγωγή της ντόπιας ρίγανης που θεωρείται η ποιοτικότερη όλων», μας λέει ο κ. Κουδουμογιαννάκης. Στο Καβούσι τη δεκαετία του 1970 ο Αγροτικός Σύλλογος του χωριού είχε δραστηριοποιηθεί στη συλλογή, την ξήρανση και την τυποποίηση της ντόπιας φασκομηλιάς και της ρίγανης, παράλληλα με τις καλλιέργειες της ελιάς, του σιταριού, του χαρουπιού, του σταφυλιού και των κηπευτικών. «Πιστεύω ότι οι σημερινές οικονομικές συγκυρίες θα μας υποχρεώσουν να γυρίσουμε στις ρίζες μας», υποστηρίζει ο κ. Κουδουμογιαννάκης. «Έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα σαν τόπος να στραφούμε στις εναλλακτικές καλλιέργειες των αρωματικών και των φαρμακευτικών ειδών», καταλήγει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s