Εφημερίδα Καθημερινή

Στο επίκεντρο η ευεργετική δράση βοτάνων και μυρωδικών


Ημερομηνία:  22-11-10

Της Πέννυς Mπουλουτζά

Μία χωριάτικη σαλάτα χωρίς ρίγανη όχι μόνο δεν είναι τόσο νόστιμη όσο εάν είχε προστεθεί αυτό το μυρωδικό, αλλά ενδεχομένως να μην είναι ούτε τόσο «ισορροπημένη» από την άποψη της σωστής διατροφής. Το ίδιο ισχύει και για τις φακές χωρίς τη δάφνη ή ένα ψητό ψάρι μαγειρεμένο χωρίς θυμάρι. Η συμβολή των βοτάνων – μυρωδικών στο υγιεινό πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, που πλέον περιλαμβάνεται στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας» της UNESCO, δεν έχει μελετηθεί επιστημονικά σε βάθος, ωστόσο οι αναφορές από τους μεγάλους «θεραπευτές», Ιπποκράτη, Γαληνό, Παράκελσο, και η παράδοση καταδεικνύουν ότι δεν πρέπει να προσπεραστεί.

«Η αλήθεια είναι ότι αρχικά στην μελέτη των ευεργετικών δράσεων της μεσογειακής δίαιτας η έμφαση δόθηκε στην απουσία κορεσμένων λιπιδίων. Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύτηκε το γεγονός ότι στον πληθυσμό που ακολουθεί αυτό το πρότυπο διατροφής η συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι μικρότερη», επισημαίνει στην «Κ» η ομότιμη καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής και υπεύθυνη του συνεργαζόμενου Κέντρου Τροφίμων και Διατροφικής Πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα (Ιατρική Σχολή Αθηνών) κ. Αντωνία Τριχοπούλου. «Από εκεί και πέρα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι» προσθέτει, σημειώνοντας ότι πλέον οι έρευνες για τη συμβολή της μεσογειακής δίαιτας στην πρόληψη μίας σειράς νοσημάτων, μεταξύ των οποίων και διάφορες μορφές καρκίνου (π. χ. καρκίνος του μαστού), επεκτάθηκαν στο γενικότερο διατροφικό σχήμα.

Όπως επισημαίνει η κ. Τριχοπούλου, την τελευταία δεκαετία στο πλαίσιο αυτού του «προβληματισμού» έχουν ενταχθεί και τα βότανα. Εδώ και μερικά χρόνια στην «πυραμίδα» της μεσογειακής δίαιτας υπάρχει η επισήμανση για αντικατάσταση του αλατιού με βότανα και για κατανάλωση άγριων χόρτων στο πλαίσιο των λαχανικών. Ωστόσο, ακόμα η επιστήμη δεν έχει ξετυλίξει το «κουβάρι της φύσης» σε βαθμό που να μπορεί τεκμηριωμένα να κάνει συστάσεις στον πληθυσμό για «στοχευμένη» χρήση βοτάνων στην αντιμετώπιση παθήσεων. Από τα δέκα πιο «δημοφιλή» στη μεσογειακή δίαιτα μυρωδικά (ρίγανη, μέντα, θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικός, φασκόμηλο, μαϊντανός, άνιθος, μάραθος και εστραγκόν) μόνο για δύο υπάρχουν κλινικές μελέτες που έχουν δείξει την επίδρασή τους στην υγεία. Το φασκόμηλο μπορεί να καταπολεμήσει τον πονόλαιμο και η μέντα βοηθάει στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου.

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι σε εμάς έχει γίνει το καλύτερο πείραμα της φύσης», τονίζει η κ. Τριχοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι όταν τρεφόμαστε σωστά ακολουθώντας την παραδοσιακή ελληνική δίαιτα και αξιοποιώντας όσα μας προσφέρει η ελληνική γη, έχουμε επάρκεια σε ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός.

Πανευρωπαϊκή μελέτη

Η μεσογειακή δίαιτα τέθηκε στο επίκεντρο των ειδικών επιστημόνων σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων με θέμα «Επιστημονικές προκλήσεις και κατευθύνσεις στη χάραξη διατροφικής πολιτικής». Εκεί συζητήθηκε και η έναρξη της πρώτης πανευρωπαϊκής μελέτης συλλογής στοιχείων κατανάλωσης. Η Ελλάδα (μέσω του Κέντρου Τροφίμων και Διατροφικής Πολιτικής και λόγω της εμπειρίας που έχει συλλέξει με τη συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα) επελέγη ανάμεσα στις πέντε χώρες -Γερμανία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Βουλγαρία- που θα διαμορφώσουν έναν «κοινό πιλότο» για τη μεθοδολογία της μελέτης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s