ΕΘΙΑΓΕ

Θολό το μέλλον του ΕΘΙΑΓΕ


Θολά παραμένουν τα κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) και κατ’ επέκταση της αγροτικής έρευνας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύει να εντάξει το ΕΘΙΑΓΕ σε μία νέα δομή, τον Εθνικό Οργανισμό Έρευνας, Εκπαίδευσης και Ποιότητας (ΕΟΕΕΠ), κάτι που όμως εμπεριέχει τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια που δίνονται στο ίδρυμα για τον τομέα της έρευνας.

Της Μαρούλας Πλήκα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία του ΕΟΕΕΠ, στο οποίο θα υπαχθούν εκτός από το ΕΘΙΑΓΕ ο ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» (σ.σ. τα ΚΕΣ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και ο ΟΠΕΓΕΠ (σ.σ. οργανισμός πιστοποίησης), συντάσσεται και διορθώνεται συνεχώς. Φήμες έφεραν τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη αποφασισμένο να προχωρήσει πολύ γρήγορα στη σύσταση του ΕΟΕΕΠ και μάλιστα λέγεται ότι είχε επιλέξει μέχρι και το πρόσωπο που θα προΐσταται του νέου οργανισμού.
Όμως η τελική μορφή του νομοσχεδίου φαίνεται ότι θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο ο ίδιος υπολόγιζε, αφού συνεχώς προκύπτουν δεδομένα που δεν είχαν λάβει υπόψη τους οι εμπνευστές του νέου οργανισμού. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι, σε περίπτωση που το ΕΘΙΑΓΕ πάψει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα, θα απολέσει τα κονδύλια που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έρευνα, κάτι που θα σημάνει και την απαξίωση ενός έμπειρου ερευνητικού δυναμικού. Όταν αυτό επισημάνθηκε από το επιστημονικό προσωπικό στην ηγεσία του υπουργείου, αμέσως οι αρμόδιοι μπήκαν σε δεύτερες σκέψεις και προς στιγμή πάγωσαν μέχρι νεωτέρας τη δημιουργία του ΕΟΕΕΠ.
Οι ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο υποτίθεται ότι μπορεί να παίξει το ρόλο του πρώτου θύλακα της Ζώνης Καινοτομίας, φοβούνται πιο πολύ από την απραξία την προχειρότητα. «Δυστυχώς για ακόμη μία φορά διαπιστώνουμε ότι ο χώρος της αγροτικής ανάπτυξης εξακολουθεί να μην έχει τους κατάλληλους διαχειριστές», τόνισε χαρακτηριστικά στη «Θ» συνδικαλιστικό στέλεχος του ΕΘΙΑΓΕ. «Έχει αποδειχθεί ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης οι χώρες με ισχυρό πρωτογενή τομέα τα πήγαν καλύτερα από άλλες που στηρίζονται στη βιομηχανία, αλλά εμείς ακόμη δεν το έχουμε αντιληφθεί αυτό», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «επιτέλους η κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι εννοεί το σύνθημα ‘να κάνουμε την κρίση ευκαιρία’».
Όπως εξήγησε, το ΕΘΙΑΓΕ έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, κυρίως στο βορειοελλαδικό χώρο, εισάγοντας την καινοτομία τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στη μεταποίηση. «Πρέπει να γίνουμε η χώρα των ποιοτικών (γκουρμέ) προϊόντων. Να οργανώσουμε την έρευνα έτσι που να στηρίζει την υψηλής ποιότητας παραγωγή και άρα τα υψηλής αξίας προϊόντα», σημειώνει και αναφέρεται στις αναξιοποίητες δυνατότητες και την αδυναμία στήριξης της καινοτομίας. Όπως είπε, «μπορούμε κάλλιστα να παράγουμε άλευρα για διαβητικούς, δημητριακά και ρύζι για άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Έχουμε εξαιρετικά τυριά, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα γαλλικά για παράδειγμα, αλλά δεν ξέρουμε να τα προωθήσουμε στις αγορές και χάνουν την αξία τους». Ακούγοντας το συνομιλητή μας να μιλά με τόσο πάθος για τις δυνατότητες της χώρας, αναρωτηθήκαμε γιατί τόσα χρόνια δεν γίνονται όλα αυτά. «Διότι δεν μάθαμε ποτέ να δουλεύουμε οργανωμένα και συστηματικά», ήταν η απάντησή του και χαρακτήρισε ελπιδοφόρο το ότι ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Κανελλόπουλος, που πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε το ΕΘΙΑΓΕ, μίλησε για το «συμμάζεμα» των υπηρεσιών του στη Θεσσαλονίκη. «Είναι ένα πρώτο βήμα. Αν όμως το υπουργείο δεν μας εμπιστευτεί σε καιρό κρίσης και δεν μας ακούσει για το πώς πρέπει να σχεδιαστεί το μέλλον του ΕΘΙΑΓΕ, είναι βέβαιο ότι θα χάσει το τρένο της ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα», κατέληξε ο συνομιλητής μας.
Να στηριχθεί η έρευνα
Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους του ΕΘΙΑΓΕ η πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να δημιουργήσει το «καλάθι των περιφερειών», με στόχο την προβολή και την προώθηση των κατά τόπους ελληνικών προϊόντων, ένα έργο που έχει αναλάβει το Ίδρυμα. Παράλληλα όμως οι ερευνητές τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της και να επενδύσει στην επιστημονική έρευνα, αφού αυτή τη στιγμή δεν τρέχει σχεδόν κανένα ερευνητικό πρόγραμμα, διότι τα εθνικά κονδύλια πάγωσαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην κατάψυξη και τα ευρωπαϊκά που απαιτούν εθνική συμμετοχή…
Η ταυτότητα του ερευνητικού ιδρύματος
Το ΕΘΙΑΓΕ είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια και την ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Διενεργεί εφαρμοσμένη έρευνα και αναπτύσσει τεχνολογία για τη γεωργική, τη δασική, τη ζωική και την αλιευτική παραγωγή, την προστασία των καλλιεργειών, την κτηνιατρική, τη διαχείριση αλιευτικών πόρων, την εδαφολογία, τις έγγειες βελτιώσεις, τη μεταποίηση και τη συντήρηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και την αγροτική οικονομία και κοινωνιολογία. Υπό το ΕΘΙΑΓΕ λειτουργούν διάσπαρτα στη Θεσσαλονίκη οκτώ ινστιτούτα υπό συνολικά τέσσερις διοικήσεις με 45 ερευνητές.
Πρόκειται για τα Ινστιτούτα Σιτηρών, Δασικών Ερευνών, Προστασίας Φυτών, Εδαφολογίας, Εγγείων Βελτιώσεων, Κτηνιατρικών Ερευνών, Βάμβακος και Βιομηχανίας Φυτών και το Κέντρο Γεωργικής Έρευνας. Οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται στις περιοχές της Θέρμης, του Φιξ, της Νέας Ιωνίας και της Νέας Μεσημβρίας και οι συνδικαλιστές συμφωνούν ότι κάποιες από αυτές μπορούν να μετακομίσουν στο κτήμα της Θέρμης, για να επιτευχθεί σχετική οικονομία.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s