Εφημερίδα Καθημερινή · Περιβάλλον · Χρήσιμες Συνδέσεις

Λύσεις υπάρχουν, ποιος τις εφαρμόζει;


Εξι ειδικοί ρίχνουν το γάντι στους υποψήφιους τοπικούς άρχοντες και μιλούν για το πώς μπορούν να ζωντανέψουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Του Γιωργου Λιαλιου

Η συνταγή είναι απλή, υπάρχει, όπως αφθονούν τα παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού, αυτό που αναζητείται είναι τόλμη, αποφασιστικότητα και πράξεις. Εξι ειδικοί επιστήμονες παρεμβαίνουν μέσω της «Κ» (εν όψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών) μιλώντας για το πώς η ζωή των κατοίκων στις μεγαλουπόλεις μπορεί να βελτιωθεί δραστικά και μάλιστα όχι σε βάθος χρόνου. Μοιραία τα σχόλιά τους επικεντρώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα υδροκέφαλα πολεοδομικά συγκροτήματα όπου ασφυκτιά ο μισός και πλέον πληθυσμός όλης της χώρας, εκεί όπου κινείται το 60% των οχημάτων, στις πόλεις όπου η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο δεν φθάνει ούτε τα 3 τ. μ., ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις η αναλογία ξεπερνάει κατά πολύ τα 15 τ. μ.

Η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα δύο αστικά κέντρα δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων στις υποδομές, εκτός από τους οδικούς άξονες. Τρανταχτό παράδειγμα, η διαχείριση των απορριμμάτων: στην Αθήνα παράγονται περίπου 6.500 τόνοι σκουπιδιών ημερησίως, ενώ στη Θεσσαλονίκη 1.500 τόνοι ημερησίως, οι οποίοι καταλήγουν σε υπερκορεσμένους χώρους ταφής. Συνακόλουθο είναι και το πρόβλημα της καθαριότητας στους δημόσιους χώρους. Οσο οι πόλεις ξεχειλώνουν, τόσο τα λεγόμενα «προβλήματα της καθημερινότητας» εντείνονται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s