Βιοποικιλότητα · Εφημεριδα Βήμα · Χρήσιμες Συνδέσεις

Βρέθηκαν τα «παυσίπονα» γονίδια της οπιούχου παπαρούνας


Επίτευγμα καναδών ερευνητών αναμένεται να οδηγήσει σε νέους τρόπους παραγωγής αναλγητικών, όπως η κωδεΐνη και η μορφίνη, και να βάλει φρένο στο εμπόριο ηρωΐνης.

Αθήνα – Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά εντόπισαν τα γονίδια της οπιούχου παπαρούνας τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των παυσίπονων ουσιών κωδεΐνης και μορφίνης. Το νέο επίτευγμα αναμένεται να επιτρέψει την παραγωγή των ισχυρών και απαραίτητων για πολλούς ασθενείς αναλγητικών, χωρίς να απαιτείται η καλλιέργεια παπαρούνας. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό, αφού σήμερα η καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας εκτός από την επίσημη και νόμιμη χρήση της αποτελεί την «πηγή» παραγωγής οπίου για χρήση στο εμπόριο ηρωίνης- εκτιμάται μάλιστα ότι οι ποσότητες οπίου που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο ναρκωτικών είναι δεκαπλάσιες από εκείνες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της μορφίνης και της κωδεΐνης.

Οι οπιούχες παπαρούνες παράγουν με φυσικό τρόπο μορφίνη και σε πολύ μικρότερες ποσότητες κωδεΐνη στο περίβλημα των σπόρων τους. Το όπιο χρησιμοποιείται ως παυσίπονο εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια, ενώ το ακατέργαστο όπιο περιέχει περίπου 10% μορφίνη, η οποία χορηγείται ευρέως ως παυσίπονο από τον 19ο αιώνα. Κάθε χρόνο απομονώνονται περί τους 1.000 τόνους μορφίνης από το όπιο, αν και η μεγαλύτερη ποσότητα μετατρέπεται σε κωδεΐνη.

Τώρα οι επιστήμονες από τον Καναδά ανακάλυψαν δύο γονίδια«κλειδιά» τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή των ενζύμων που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των δύο αναλγητικών ουσιών, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature Chemical Βiology». Για να το επιτύχουν αυτό «σάρωσαν» τα 23.000 γονίδια της παπαρούνας. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη θα επιτρέψει σύντομα την παραγωγή των πολύπλοκων μορίων σε μεγάλη κλίμακα με χρήση γενετικώς τροποποιημένων μικροοργανισμών όπως η μαγιά ή κάποια βακτήρια.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s