Βιοποικιλότητα

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ


Το εξαιρετικά πρώιμο ενδιαφέρον των Σιατιστηνών να διασώσουν και να διαφυλάξουν τα δεδομένα κι τις επιβιώσεις του φυσικού περιβάλλοντος, δημιούργησε την Παλαιοντολογική συλλογή και το Βοτανικό Μουσείο που λειτουργούν σήμερα στην πόλη της Σιάτιστας στις αίθουσες του Τραμπάζειου – Τσίτσειου Οικοτροφείου.
Η Παλαιοντολογική συλλογή ιδρύθηκε το 1906 και είναι έργο των μαθητών και καθηγητών του Τραμπάζειου Γυμνασίου της πόλης. Ένας απολιθωμένος χαυλιόδοντας που βρέθηκε στον οικισμό Πολύλακκος, της κοιλάδας του Αλιάκμονα, το 1902 αποτέλεσε το εναρκτήριο έκθεμα, που με πολύ φροντίδα εμπλουτίστηκε κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου προκαλώντας το πανελλήνιο και διεθνές ενδιαφέρον. Η συλλογή περιλαμβάνει απολιθώματα οστεολογικού υλικού, της πλειστόκαινης υποπεριόδου του καινοζωικού αιώνα, και όστρακα ελασματοβραγχίων και γαστεροπόδων.
Η επίλυση του επιτακτικού προβλήματος της υδροδότησης της πόλης της Σιάτιστας στη δεκαετία του 50 από τις πηγές του Μεσαίου Νερού στο Μπούρινο, ανέδειξαν και προστάτευσαν το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής προκαλώντας στην συνέχεια την ίδρυση του Βοτανικού Μουσείου της Σιάτιστας το 1989 από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας.
Το Βοτανικό Μουσείο προβάλει την χλωρίδα και την πανίδα του όρους Μπόυρινος, όπως την Κατέγραψε η επιστημονική έρευνα. Ενδεικτικά της χλωρίδας παρουσιάζονται 552 είδη φυτών από τα οποία τα 8 είναι τοπικά ενδημικά, μοναδικά στον κόσμο, τα 15 είναι ενδημικά της Ελλάδας και τα 33 είναι σπάνια για την Χώρα μας. Ο μεγάλος αριθμός εντόμων, ιδιαίτερα πεταλούδων, αλλά και ερπετών τεκμηριώνει την  ποικιλότητα της πανίδας.
Τα τελευταία χρόνια προσφορά των Σιατιστηνών στους επισκέπτες της πόλης είναι και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας.

ΔΗΜΟΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ
Τηλεφωνο: 24650 22800

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s