Βιοποικιλότητα · Περιβάλλον

Σχέδιο Διάσωσης για τη Βιοποικιλότητα παρουσιάζει σήμερα στη Μαδρίτη το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος


25/01/2010

Με γνώμονα λοιπόν τον ραγδαίο ρυθμό απώλειας και υποβάθμισης των οικοσυστημάτων (60% παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια) και ενόψει της αυριανής έναρξης του Συνεδρίου για την Βιοποικιλότητα που διοργανώνει η Ισπανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη (26-27 Ιανουαρίου), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (ΕΕΒ), στο οποίο συμμετέχει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσιάζει σήμερα στην ισπανική πρωτεύουσα ένα  Σχέδιο Διάσωσης (ΣΔ) με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να:

1.Υιοθετήσει ένα νέο στόχο για το 2020 για να σταματήσει την περαιτέρω απώλεια βιοποικιλότητας, να κατορθώσει να αντιστρέψει την υφιστάμενη τάση και να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα στα επίπεδα του 2000. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και την προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

2. Θέσει τα επίπεδα των απαραίτητων επενδύσεων για την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας έως το 2020 καθώς και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς (μεταρρύθμιση ζημιογόνων επιδοτήσεων στη γεωργία και την αλιεία), έτσι ώστε να μετατραπούν σε πληρωμές για υπηρεσίες οικοσυστημάτων.

3. Ξεκινήσει την κατασκευή Πράσινων Υποδομών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το 2015, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιστροφή της άγριας ζωής στους οικοτόπούς της και προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στα ίδια τα οικοσυστήματα. Αυτό μπορεί αρχικά να γίνει με την βελτίωση της εφαρμογής των υφιστάμενων πολιτικών για την φύση και το νερό, όπως π.χ. η Οδηγία για τα Πουλιά, η Οδηγία των Οικοτόπων και η Οδηγία Πλαίσιο των Υδάτων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναπτύξει νέα εργαλεία με τα οποία θα καλύψει νομικά κενά, όπως π.χ. στην προστασία των εδαφών και την αντιμετώπιση ξενικών χωροκατακτητικών ειδών.

Πληροφορίες:
Δάφνη Μαυρογεώργου,
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων,
Τηλέφωνο επικοινωνίας στη Μαδρίτη: 6950 614100
210 3225245, sfyp@ellinikietairia.gr,

Δείτε (κατεβάστε) το Σχέδιο Διάσωσης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s