ΒΒΚΚ · Περιβάλλον

2010: Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας.


Έχουμε μέλλον όσο φροντίζουμε τα φυτά του Πλανήτη. Γιατί απλά χωρίς φυτά δεν έχουμε ζωή. Στον τόπο μας, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων δείχνει το μέλλον μας. Φροντίζουμε το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων, φροντίζουμε τα Ελληνικά φυτά. Έτσι, διατηρούμε -προστατεύουμε και αξιοποιούμε- τα αυτοφυή της χώρας μας, τη φυσική φυτική κληρονομιά μας. Το μέλλον αυτού του Κήπου, τελικά, εξαρτάται από το πόσο συνειδητοποιούμε ότι κινδυνεύει πλέον και το δικό μας μέλλον.

Σε λίγες ώρες μπαίνουμε στο 2010, το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας. Το έτος 2010 χαρακτηρίστηκε παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Προεδρία της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα κυκλοφόρησε το λογότυπο του διεθνούς έτους τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την ευκαιρία της συνάντησης υψηλού επιπέδου της ΕΕ στη Σουηδία, από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου, με θέμα «Οράματα για τη Βιοποικιλότητα πέρα από το 2010 – Άνθρωποι, Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων και η Κρίση του Κλίματος«.

Το λογότυπο είναι σχεδιασμένο για να περάσει την ιδέα της ανακάλυψης και της υλοποίησης. Στη σχεδίαση περιλαμβάνονται συμβολικά εικονογραφικά στοιχεία που απεικονίζουν το εύρος της βιοποικιλότητας (θάλασσα, χλωρίδα και πανίδα). Μαζί, είναι σε θέση να καταδείξουν ότι η βιοποικιλότητα είναι ζωή και εμείς, οι άνθρωποι, συνειδητοποιήσαμε τη θέση μας σ’ αυτό το ταξίδι.

Το λογότυπο αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία:

  • Το έτος «2010» που πλαισιώνει την εκστρατεία και τα στοιχεία του λογότυπου.
  • Τα εικονογραφικά στοιχεία που συμβολίζουν τη βιοποικιλότητα. Αυτά περιλαμβάνουν ψάρια, κύματα, ένα φλαμίνγκο, έναν ενήλικα με ένα παιδί και ένα δένδρο.
  • Ο τίτλος της εκστρατείας «2010 διεθνές έτος βιοποικιλότητας.»

Η Βιοποικιλότητα είναι ζωή. Η Βιοποικιλότητα είναι η ζωή μας. Το 2010 είναι το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας.

Τι κάνουμε ως χώρα για να το τιμήσουμε. Λίγα και εφικτά!

Μπορώ να σκεφτώ μερικά πράγματα για τους Ελληνικούς Βοτανικούς Κήπους.

Μετράμε τις δυνάμεις μας απαντώντας πρώτα στα ερωτήματα:

  1. Πόσοι και ποιοι είναι οι Βοτανικοί Κήποι στη χώρα μας;
  2. Λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια καλής λειτουργίας ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν ως τέτοιοι;
  3. Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας καθενός;
  4. Ποιο Υπουργείο είναι αρμόδιο για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή τους;
  5. Υπάρχει θεσμοθετημένο Εθνικό Δίκτυο Βοτανικών Κήπων;
  6. Υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για τη διατήρηση των ελληνικών φυτών (in situ, ex situ, σε σπέρματα, μητρικές φυτείες, …);
  7. Και αν ναι, τι προβλέπει για τους Βοτανικούς Κήπους;

Αν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, και φανεί η γύμνια μας, τότε μάλλον τα αρμόδια Υπουργεία (Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος) θα στρωθούν στη δουλειά για να ολοκληρώσουν ένα έργο που επίσημα θα αρχίσει τώρα, αιώνες μετά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ελληνικοί Βοτανικοί Κήποι εργάστηκαν ήδη προς την κατεύθυνση αυτή. Συναντήθηκαν πριν λίγα χρόνια και θα συναντηθούν πάλι μέσα στο 2010. Ελπίζω στη συνάντηση αυτή να παρευρίσκονται και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Αν, τελικά, με το τέλος του 2010, καταφέρουμε να έχουμε:

Καταγραφή τους. Ποιοι είναι όλοι οι Βοτανικοί Κήποι ή τέλος πάντων οι προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Θεσμοθέτησή τους. Ποιος είναι ο φορέας διαχείρισης ενός εκάστου, ποιο Υπουργείο έχει την ευθύνη τους, ποιος νόμος εξασφαλίζει την αναγκαιότητα ύπαρξής τους και τους πόρους λειτουργίας τους;

Συντονισμός τους. Ποιο όργανο εξασφαλίζει την παραγωγική λειτουργία τους, πώς δηλαδή μοιράζεται η δουλειά ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο με το ελάχιστο κόστος μέσα σε προβλεπόμενους χρόνους; Ποια ευθύνη έχει καθένας για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Διατήρησης της Φυτικής Βιοποικιλότητας;

Συνεργασία τους. Ανάληψη από κοινού δράσεων συλλογής και αναπαραγωγής αυτοφυών, κατάρτιση εθνικού καταλόγου αυτοφυών που διατηρούνται σε Βοτανικούς Κήπους, ανταλλαγή φυτικού υλικού, κοινά ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, …

… τότε ελπίδα υπάρχει. Και μέλλον.

Από την επίσκεψη των Ευρωπαίων Εκπροσώπων των Εθνικών Δικτύων Βοτανικών Κήπων των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων.

(Πηγή: The European Botanic Gardens Consortium http://www.bgci.org/global/2245/)

και το video:

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s