ΒΒΚΚ · Δημοσίευση

Τι έγραψε η Μακεδονία στις 10 του Μάη 2009


“Εκπίπτει” ο παραδεισένιος κήπος των Κρουσσίων

Ο Κήπος μένει ανενεργός και κινδυνεύουν να καταστραφούν περίπου 1.500 φυτά, τα οποία αποτελούν το 1/3 της ελληνικής χλωρίδας. Τα 300 από αυτά είναι σπάνια
Μοναδικός στη σύλληψή του είναι ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος 300 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην οροσειρά των Κρουσσίων, μέσα σε δασική έκταση όπου κυριαρχούν τα φυλλοβόλα δρυοδάση

Της Μαρίας Καραούλη

Δημιουργήθηκε το 2001 αποκλειστικά για τη διατήρηση των ελληνικών και βαλκανικών φυτών, μελετά την αξιοποίησή τους σε ποικίλες εφαρμογές (φαρμακολογία, κοσμητολογία, διατροφή, αρχιτεκτονική τοπίου, κ.α). Αποτελεί τράπεζα γενετικού υλικού και επιστημονικών γνώσεων και μοχλό για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι άριστο πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών και σπουδαστών, τόπος αναψυχής, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης χιλιάδων επισκεπτών. Ο Κήπος είναι παγκοσμίως γνωστός και οι ειδικοί τον θεωρούν παράδειγμα καλής πρακτικής.

Τον επισκέφτηκαν, τον μελέτησαν, τον θαύμασαν, τον φωτογράφησαν, τον ανέδειξαν με δημοσιεύσεις τους σε σημαντικά κείμενα και βιβλία επιστήμονες από όλο τον κόσμο και ενέταξαν την ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ελένη Μαλούπα, που τον συνέλαβε και τον δημιούργησε, στις επιτελικές ομάδες των διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τη διατήρηση της φυτικής βιοποικιλότητας. Της εμπιστεύτηκαν μάλιστα το διεθνές συνέδριο EUROGARD VI, να το διοργανώσει στη χώρα μας το 2012.

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ

Ο Κήπος λειτουργούσε έως τον περασμένο Οκτώβριο με τη στήριξη ομάδας επιστημόνων και τεχνικών-τεχνολόγων διαφορετικών ειδικοτήτων. Τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε και το δεύτερο πρόγραμμα λειτουργίας του και από τότε δεν υπάρχει προσωπικό για να τον συντηρήσει και να συνεχίσει την έρευνα, παρά μόνο ένας φύλακας. Ο Κήπος μένει ανενεργός και κινδυνεύουν να καταστραφούν περίπου 1.500 φυτά, τα οποία αποτελούν το 1/3 της ελληνικής χλωρίδας. Τα 300 από αυτά είναι σπάνια.   

Με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε, πριν από δέκα χρόνια, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) με την Ε.Ε., θα έπρεπε σήμερα ο Κήπος να λειτουργεί και να αναπτύσσεται με κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και οργανόγραμμα, επαρκές προσωπικό και πόρους. Αντί αυτού, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί με χρήματα που εξασφαλίζονται από προγράμματα!

Πρόσφατα ο δήμαρχος Κρουσσών Νεόφυτος Παπαδόπουλος, όπως δήλωσε στη “ΜτΚ”, απευθύνθηκε στον ντόπιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη με αίτημα τη χρηματοδότηση του Κήπου. “Ο κ. Κιλτίδης μας υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλιστούν χρήματα για τη λειτουργία του Κήπου”, αναφέρει και περιμένει…

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

Εκτός όμως από τα προβλήματα, ο Κήπος προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει σπάνια φυτά της ελληνικής και της βαλκανικής γης.

Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί – ευαισθητοποιηθεί στο πολυλειτουργικό κέντρο, μπορεί να επιμορφωθεί βήμα-βήμα στην “Οδό της γνώσης”, μπορεί να αυτοξεναγηθεί στο “Μονοπάτι της εποχιακής βιοποικιλότητας” ή να διασκεδάσει στο “Μονοπάτι της περιπέτειας” στο φυσικό δρυοδάσος. Μπορεί να περιηγηθεί στις διάφορες θεματικές ενότητες παρουσίασης των φυτών της Βαλκανικής χερσονήσου, μπορεί να επισκεφτεί το βοτανικό θερμοκήπιο “Νησιωτική φυτοποικιλότητα” και μπορεί να παρατηρήσει από κοντά σπάνια ζωντανά μουσειακά εκθέματα που προέρχονται από την εξαιρετικά πλούσια και ιδιαίτερα σημαντική ελληνική χλωρίδα. Οι φυσικοί και τεχνητοί χώροι με την κατάλληλη αρχιτεκτονική τοπίου, τα παγκάκια, οι κρήνες, τα κιόσκια, το παρατηρητήριο και το τζάκι του χώρου συνάντησης του Βοτανικού Κήπου προσφέρουν στον επισκέπτη δυνατότητες ανάπαυσης, αναψυχής και περισυλλογής.

Για τη δρα Ελένη Μαλούπα, ερευνήτρια του ΕΘΙΑΓΕ, η οποία θεωρεί τον βοτανικό Κήπο Κρουσσίων ως “έργο ζωής”, η συνέχιση λειτουργίας του ισοδυναμεί με την ίδια την ιστορία της Ελλάδας. “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά που αφορά τη βιοποικιλότητα της χώρας μας, για την οποία μάλιστα μίλησε με ιδιαίτερη έμφαση και ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα”, ανέφερε στη “ΜτΚ” η επιστήμων και υπεύθυνη του Κήπου. “Ωστόσο, όπως σημείωσε, το έργο αυτό κινδυνεύει να καταστραφεί, εφόσον σταμάτησε να χρηματοδοτείται και πρόσθεσε: Από τον περασμένο Οκτώβριο, που τελείωσε το πρόγραμμα, απολύθηκαν και οι έξι επιστήμονες, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολειτουργεί”.

Αρνητική συνέπεια είναι και το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο σταμάτησαν οι ξεναγήσεις στο χώρο του Κήπου, όπου από την ίδρυσή του το επισκέφτηκαν περίπου 20.000 επισκέπτες και τουλάχιστον 40 σύλλογοι.

Η κ. Μαλούπα με υπόμνημά της προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη και βουλευτή Κιλκίς προτείνει μια σειρά μέτρων που θα πρέπει άμεσα να παρθούν, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Κήπου και το ερευνητικό έργο που γίνεται εκεί.

Ειδικότερα προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυτοποικιλότητας – ΕΚΕΦ, στο οποίο να ενταχθεί και ο βοτανικός κήπος και τη δυνατότητα χρηματοδότησής του από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s