Εφημερίδα Καθημερινή

Bιολογική γεωργία: μια ευκαιρία για τον Ελληνα αγρότη


Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΡ. ΜΥΓΔΑΚΟΥ

Εικονογράφηση: Νίκος Κούρτης

Ο κ. Ευθύμιος Γρ. Μυγδάκος είναι αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στη χώρα μας, στρέφονται προς τα βιολογικά προϊόντα. Βασικά στοιχεία προτίμησης των βιολογικών προϊόντων από τους καταναλωτές θεωρούνται: η μεστή γεύση τους, το αυθεντικό τους άρωμα και η υψηλή διατροφική τους αξία. Τα εξαιρετικά αυτά στοιχεία αποδίδονται στη μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτοχημικών ουσιών, μεταλλικών αλάτων – στοιχείων και ενζύμων, τα οποία προσδίδουν σ’ αυτά το άρωμα, τη γεύση, τη νοστιμιά κ.λπ. Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά παρέχουν, επίσης, 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα συμβατικά, είναι πιο θρεπτικά και αποτελούν ασπίδα για την υγεία των ανθρώπων απέναντι σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες κ.λπ. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τετραετή μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και πραγματοποιήθηκε από 33 πανεπιστήμια της Ευρώπης. Αντίστοιχη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε, επίσης, ότι οι βιολογικές ντομάτες περιείχαν αντιοξειδωτικά που μειώνουν τον κίνδυνο από καρδιοπάθειες. Αλλες μελέτες που έγιναν σε διάφορες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα, έδωσαν θετικά αποτελέσματα για τα βιολογικά προϊόντα, αναφορικά με την απόδοση και την οικονομία, σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα αντίθετα ευρήματα σε κάποιες από αυτές. Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε στη χώρα μας σε πειραματικές καλλιέργειες βαμβακιού για μία εξαετία και επαναλήφθηκε για μία τριετία, έδειξε και επιβεβαίωσε την υπεροχή της βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού τόσο σε απόδοση όσο και σε ακαθάριστο κέρδος ανά στρέμμα, έναντι της συμβατικής. Ανάλογη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Ελλάδα και αφορούσε στις καλλιέργειες κηπευτικών (ντομάτας, λάχανου και μαρουλιού), έδειξε μεν χαμηλότερες στρεμματικές αποδόσεις για τις βιολογικές καλλιέργειες σε σχέση με τις συμβατικές, αλλά υψηλότερο ακαθάριστο κέρδος και εισόδημα, γεγονός που προκύπτει από τις υψηλότερες τιμές πώλησης των βιολογικών προϊόντων. Εδειξε ακόμη ότι οι εκμεταλλεύσεις βιολογικής γεωργίας είναι τεχνικά περισσότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τις συμβατικές. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την υπεροχή της σωστής βιολογικής γεωργίας από οικονομικής και τεχνικής άποψης για τους παραγωγούς της χώρας μας. Με άλλα λόγια, η βιολογική γεωργία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να έχει τις ίδιες ή και καλύτερες στρεμματικές αποδόσεις από ό,τι η συμβατική. Σίγουρα όμως έχει πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς και φυσικά μεγαλύτερο εισόδημα, ιδιαίτερα για τους Ελληνες παραγωγούς με τον μικρό κλήρο, ένα μειονέκτημα που μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα για τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις της Ελλάδας. Αν οι παραγωγοί μας δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή και δεν εφαρμόσουν τεχνικές μειωμένων εισροών, αμειψισποράς, βιολογικής γεωργίας και πολυκαλλιέργειας ή δεν συνεργαστούν μεταξύ τους από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων τους και δεν βοηθηθούν σημαντικά από τους αρμόδιους φορείς της χώρας, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ο αγροτικός τομέας της πατρίδας μας να βρεθεί και πάλι στην προ εκατονταετίας κατάσταση, με τους τσιφλικάδες τότε, εταιρείες σήμερα, ιδιοκτήτες των χωραφιών τους και τους αγρότες κολίγους στα ίδια τους τα κτήματα.

ΟΙΚΟ Καθημερινής

Σχολιάστε